Veckans föremål

    Hur ofta har du använt en grötkräkla? Hur många av oss vet ens vad en grötkräkla är? Här är i alla fall en bild av ett fragment av en.

    Grötkräklan gör man av en gran- eller talltopp, som barkas av för att därefter användas till att röra om i gröten med så den inte bränner fast. Gröt är ett evigt livsmedel som nog ätits nästan sedan tidernas begynnelse, och även grötkräklan har hängt med länge. Upplandsmuseet har en kräkla tillverkad så sent som 1927, och vårt lilla sju centimeter långa fragment är från perioden 1055–1075! Varför ändra ett fungerande koncept?

    Fasen 1055–1075 i kvarteret Professorn är daterad med dendro- eller årsringskronologi. Vi har ett säkert dendrovärde knutet till de specifika lagren från vintern 1057–1058.

    Det är en fascinerande tid på många vis, kanske främst för att det är från den tiden vi ser de första fynden av kalkbruk. Det är tecken på att stenkyrkor börjat byggas. Ja, vi har till och med tecken på tidig kalkbränning från samma tid, det vill säga tillverkning av kalkbruk, från intill Mariakyrkan och S:t Olofs kyrka.

    Det är tidigt, mycket tidigare än Sigtunaforskningen tidigare trott. Men en utgrävning i S:t Olofs kyrka kunde också belägga en äldre stenkyrka under den kyrka vi kan se idag. Kanske är det till det bygget som kalken bränts?

    Bilder av grötkräklor här.

    Den tidiga kalkbränningen kan du läsa litet om här, på sidan 17 och framåt.

     

    Frågor? Kontakta gärna Anders Söderberg