Veckans föremål

  De mest delikata verktygen från vikingatiden får vi sällan se. Verktyg är oftast av järn och järn rostar bort. Ett exempel är bågfilarna som användes när kammakare sågade tänder i kammar av horn, bågfilblad som måste ha varit under en halv millimeter tunna. De finns knappast kvar idag.
   
  Men här är ändå ett ganska delikat verktyg – en fil som nästan närmar sig våra moderna nålfilar i kvalitet, men inte riktigt. Den är fjorton centimeter lång, sex millimeter bred och tre millimeter tjock. Avståndet mellan räfflorna är under millimetern.
   
  Det fanns filar av ungefär liknande dimensioner i den berömda verktygskistan från Mästermyr på Gotland. Den tillhörde en snickare och smed som bland annat tillverkat hänglås och nycklar – en multihantverkare som även gav sig på den finmekanik som de vikingatida hänglåsen var.
   
  Vår fil är hittad i en miljö från ungefär åren 1040–1055 i kvarteret Professorn, en utomhuspassage full av sopor och som gav oss de kanske rikaste fynden från just den utgrävningen.
   
  Förutom spår av hornhantverk och grövre smide fanns en byggnad intill passagen med spår av finare metallhantverk som smyckegjutning och guldsmide – men även av låstillverkning. Så kanske är det här en fil som använts av en guldsmed eller en finmekaniker. Eller en multihantverkare precis som i fallet med Mästermyrkistan.
   
  Mästermyrkistan, som hittades full med verktyg, finns utställd på Historiska museet i Stockholm.

  Frågor? Kontakta gärna Anders Söderberg