Veckans föremål

   

  Den tidiga medeltidens stormannamiljöer och hov, och även kyrkan, hade smak för lyxföremål av exotiska material; guld, silver, silke och elfenben. Sigtuna var givetvis inget undantag.

  På flera platser i staden har vi funnit spelpjäser av valrosstand. Spår av bearbetning av materialet har bland annat hittats i den guldsmedja som kallats ”Kung Olofs mynthus” där man också påträffade spår efter Olof Skötkonungs mynttillverkning.

  Valrossens elfenben kommer från dess betar som egentligen är förvuxna tänder. Valrossarna är havsdäggdjur på upp till nära två ton. Närmast Sverige finns de på Grönland, Kolahalvön och längs den Sibiriska ishavskusten. Materialet var således en långväga importvara.

  Vid utgrävningar i kvarteret Trädgårdsmästaren 1988-90 påträffades den här biten av ett valrosskranium med borttagna betar i tidiga 1200-talslager. Det är nosen du ser i det hjärtformade hålet. Framför ligger en spelpjäs av valrosselfenben.

  Ett forskningsprojekt i Cambridge gjorde en aDNA-undersökning av kraniet för ett par år sedan, och konstaterade att det har sitt ursprung i en population valrossar från Baffin Bay, väster om Grönland.

   

  Frågor? Kontakta gärna Anders Söderberg