Veckans föremål

   

  Är det här Sigtunas stiligaste viking? Kanske vår klassiska sigtunaviking av horn bör dela förstaplatsen med den här blott 23 millimeter stora maskbilden av brons eller mässing? Den hittades i sena 1000-talslager vid en utgrävning 2014, vid före detta Götes bensinmack strax öster om busstationen.

  Sådana maskbilder var vanliga i Sydskandinavien under vikingatid, och har beskrivits som ”vändmasker”, det vill säga att man kan vända dem upp och ned men att de då fortfarande avbildar ett ansikte. Vår sena mask har förlorat litet av den effekten, även om man i bästa fall kan se en viking med spetsig hjälm om man vänder på den.

  Maskbilderna anses ha varit knutna till högreståndsmiljöer och hednisk kult, ofta med koppling till Oden. I tidigkristen tid ser vi möjligen en betydelseförskjutning och finner istället Kristus ansikte i maskerna. Vår mask avbildar inte Oden. Oden hade bara ett öga, medan denna figur nog ser hur bra som helst med sina bägge stora glosögon.

  För en vikingatida maskbild är den ovanligt plastisk och skulptural. Den är funnen i en hantverkarmiljö där smyckegjutning förekommit, så den skulle kunna vara tillverkad i Sigtuna.

   

  Nu tar veckans föremål sommaruppehåll här på hemsidan, men uppdateras under tiden fortfarande på museets facebooksida.

  Frågor? Kontakta gärna Anders Söderberg