Veckans föremål

  Det andra av de nya brunnslocken på Stora gatan i Sigtuna liknar nästan ett mynt, men ändå inte riktigt. Faktum är att vi inte riktigt vet vad förlagan är för något. Den verkar vara helt unik och möjligen kan den vara gjuten istället för präglad, som riktiga mynt ju är.

  Men den är stor som ett mynt och den visar en tydlig inspiration från kung Olofs ”long cross-mynt” från perioden 1005–1020. Benämningen ”Long cross” har typen fått eftersom den lånat utseendet från den engelske kung Ethelreds mynt från 997–1003, som har ett stort kors på baksidan. Det har det här föremålet också.

  Framsidan har en naivt tecknad figur med stort mohikanhår, eller om spretet kanske föreställer en krona, och namnet BURN – Björn – skrivet i runor. Föremålet är inte gjort i silver, utan i koppar som försilvrats på ytan för att se ut som silver.

  Det senare var en ganska vanlig metod vid falskmyntning vid den här tiden. Men man kan undra vem som tänkt sig att prångla ut falska mynt med det här utseendet, som ju sticker av så mycket från kung Olofs riktiga mynt. Om det nu var tänkt så?

   

  Nu gör Veckan föremål sommarpaus på den här sidan fram till 31 juli, men uppdateras fram till dess varje onsdag kl 12.00 på museets facebooksida.

   

  Frågor? Kontakta gärna Anders Söderberg