Veckans föremål

  Innehållet i ett spadtag sigtunajord. Spadtaget togs vid en utgrävning 1928 inför bygget av gamla apoteket i kvarteret Tryckaren, intill Stora gatan.

  Vad vi ser på bilden är avbrutna bennålar. Det kom många nålar från den här platsen – fyrtiosju stycken av ben och horn och två av kopparlegering. Dessutom ett nålhus av kopparlegering – en liten behållare för synålar – fem tinblbein som var redskap då man tvinnade snoddar samt några vävtyngder och hela tjugofem sländtrissor som man spunnit tråd med.

  Alldeles tydligt spår av en ganska intensiv textilproduktion. Inget ovanligt i sig – vävstolar har funnits i de flesta tidigmedeltida hem i staden – men mängden bennålar och sländtrissor är lite anmärkningsvärd. I synnerhet som grävningen i bästa fall skett som en schaktningsövervakning, där arkeologerna stått under grävskopan och plockat de fynd man noterat. Flertalet fynd lämnades in till museet av schaktarbetarna själva.

  En ganska hastig grävning alltså, där man säkert missat många föremål, så de fyrtiosju nålarna är bara toppen av ett isberg.

  Om du undrar hur ett tinblbein ser ut, skrolla ned till vecka 27 2016 här.

  Idéer? Kontakta gärna Anders Söderberg