Veckans föremål

  Här är en rackarns fet krok, runt sju centimeter lång! Bra om man vill fånga gädda, kantänka. Och den är ganska högteknologisk eftersom den har en inbyggd lekare upptill, en anordning som gör att fisken kan snurra runt hur mycket som helst utan att trassla till fiskelinan.

  Den kommer från kvarteret Urmakaren intill Sigtuna stadshotell. Tyvärr har vi ingen datering på den. Men vi har en liknande från kvarteret Professorn vid Gröna ladan, och den är daterad till 1200-talet.

  Mälarfisket var en viktig näring i det medeltida Sigtuna. Vi har flera fynd av både metkrokar av mer ordinär storlek, nätflöten av trä och bark, nätsänken av sten och keramik och faktiskt hela nät också, från ett medeltidshus som brunnit och förkolnat näten så att de mest liknar trassliga svarta härvor.

  Självklart, kan man tycka. Fisk har alltid varit viktig på människans middagsbord, och ett av de allra tidigaste sigtunafynd vi har är faktiskt en mjärde, en flätad fångstbur för fiske. Den kan till och med vara äldre än själva staden.

  Kroken är fotograferad av Gabriel Hildebrand.

   

  Frågor? Kontakta gärna Anders Söderberg