Veckans föremål
Här är en av tre eller fyra stämnycklar för stränginstrument som hittats i Sigtuna. Den kommer från den stora utgrävningen i kvarteret Trädgårdsmästaren i slutet av åttiotalet och är funnen i lager från perioden 1050 till 1075.
Den är ett av flera föremål som bekräftar dateringen av de lagren, eftersom den är utförd i snirklig Urnesstil. Urnesstilen – den sista av järnålderns skandinaviska djurstilar – introducerades just under perioden efter 1050 och överlevde en bit in på 1100-talet.
Förutom att den är vackert dekorerad har den ett fyrkantigt hål i ena änden. Det är det som berättar att den är en stämnyckel. Hålet är avpassat för de fyrkantiga stämskruvar som man spänt instrumentets strängar med. Jämför huvudet på en modern gitarr där de sex stämskruvarna sitter. Principen är densamma.
Vad för ett instrument kan den ha tillhört? Vi kan inte vara säkra, men en annan stämnyckel från 1000-talets Sigtuna bär runtexten ”eri x sliþi x harbu x þisi x hailum x hantum” – Erre skar till denna harpa med lyckosamma händer.
Kanske är det just en harpa man stämt med verktyget.
Frågor? Kontakta gärna Anders Söderberg